Általános archiválási szabályzat

A Publicatio Repozitóriumba regisztrált felhasználók tölthetik fel megjelent, és az MTMT-ben már rögzített műveiket (tanulmányok, cikkek, monográfiák, alkotások, stb.) PDF formátumban.

A repozitóriumba való regisztrációhoz SZTE-s egyetemi email cím szükséges. (Egyetemi email cím igénylésére az egyetemi számítóközpont help desk szolgáltatásán keresztül van lehetőség. http://www.u-szeged.hu/cc/help)

Az SZTE Publicatio Repozitórium célja, hogy a Szegedi Tudományegyetemen folyó tudományos és művészeti tevékenység eredményeként született művek teljes szövegét minél szélesebb kutatói körben elérhetővé tegye. A repozitóriumban történő elhelyezéssel megoldottá válik a művek hosszútávú archiválása, illetve a repozitóriumi megjelenés növelheti a publikációk láthatóságát és idézettségét is. Ez utóbbi annak is köszönhető, hogy a feltöltött tételek az általános keresőkben (pl. Google, Google Scholar) és a szakmai adatbázisokban (pl. BASE, MTA OAI kereső) is indexelésre kerülnek.

Az SZTE Publicatio Repozitóriumba nem pályázati céllal benyújtott tételek normál feldolgozási ideje 5 munkanap, de a pályázatokhoz kapcsolódó feltöltések miatt néhány munkanappal ez is megnövekedhet.

Feltöltési tudnivalók és szabályok

Lehetőségek a feltöltéshez

  1. MTMT Repozitórium gombjának használatával (JAVASOLT!)
    A gomb használata során az SZTE Publicatio Repozitórium csak abban az esetben választható ki a listából, ha az érintett MTMT rekordban van legalább egy SZTE-s intézményi hozzárendelés.
  1. A Publicatio Repozitóriumba bejelentkezve

Hozzáférési szintek

  1. Nyilvános
  2. Korlátozott: csak az SZTE polgárai számára hozzáférhető, regisztráció után, a repozitóriumba bejelentkezve
  3. Zárt: csak az archívum karbantartói számára hozzáférhető (az SZTE Klebelsberg Könyvtár néhány könyvtárosa, akik titoktartási nyilatkozatot írtak alá)

A publikáció megjelenésével kapcsolatos fogalmak

Verziók

Megjelenés előtti közlemény = in press állapotú közlemény
(pl. PubMed-ben = ePub a head of print)

 

Ha a megjelent verzió nyilvánosan nem archiválható, akkor javasoljuk a publikációk postprint verziójának feltöltését is. Ennek tartalma pontosan megegyezik a megjelenő cikkel, csak formájában (tördelés) térhet el attól, és a kiadók a legtöbb esetben megengedőbbek a postprint verzió nyilvános archiválásával kapcsolatban.

A repozitóriumba csak abban az esetben tölthető fel megjelent cikk preprint változata, ha a kiadó archiválási politikája mást nem tesz lehetővé. Ebben az esetben, a kiadóknál is létező gyakorlat szerint, a preprint dokumentumon fel kell tüntetni a megjelent cikk pontos hivatkozási adatait.

Az SZTE Publicatio Repozitórium használatával a feltöltő elfogadja az alább ismertetett szabályokat.

  1. Az SZTE Publicatio Repozitórium nem fogad be

  1. Hozzáférési szintek beállítása

Folyóiratcikkek

A kiadók archiválási politikájának alapvető forrása folyóiratcikkek esetén a Sherpa Romeo adatbázis.

A feltöltött tételek feldolgozását végző munkatársaink is ezt az adatbázist használják, bizonyos esetekben az egyes folyóiratok weboldalán szereplő archiválási politikát is ellenőrzik.

Alapértelmezésként elfogadjuk a feltöltő által beállított nyilvánossági szintet, de a következő esetekben módosítjuk azt:

 

Könyvek, könyvrészletek

Alapértelmezésként elfogadjuk a feltöltő által beállított nyilvánossági szintet, de a kiadó oldaláról nyilvánosan elérhető könyveket, könyvrészleteket a repozitóriumban is nyilvánosra állítjuk.

Az intézményi archiválási politikával összhangban itt is javasoljuk a minél nyilvánosabb hozzáférési szint beállítását, ennek érdekében esetleg postprint verzió feltöltését.

  1. Feltöltési követelmények